Begraven

De keuze voor begraven of cremeren kan van verschillende factoren afhankelijk zijn. Soms is er al een graf waarin plaats is voor de partner. Sommige partners verschillen in hun keuze voor begraven of cremeren, maar in een graf voor 1 persoon kan meestal ook een urn bijgezet worden zodat ze toch samen een graf hebben.

Als iemand kiest voor begraven dan is het verstandig om meteen te overwegen of er meerdere plekken moeten zijn: voor een partner, of voor eventuele -alleenstaande- kinderen. Op de meeste begraafplaatsen kun je op het moment van een eerste begrafenis ruimte reserveren voor meer daarop aansluitende graven. Sommige gemeenten of begraafplaatsbeheerders geven ook vooraf al de mogelijkheid graven te huren of te kopen. Je betaalt dan wel meteen: bij koop is dat eenmalig, bij huur voor de termijn van huren, die na afloop daarvan weer verlengd kan worden.

We kennen gemeentelijke begraafplaatsen, waarvan de gemeente eigenaar is. Er zijn kerkelijke begraafplaatsen die bij een kerkgenootschap horen, en particuliere begraafplaatsen, bijvoorbeeld mensen of stichtingen die een natuurbegraafplaats beheren.

Er zijn landelijke regels waar elke begraafplaats aan moet voldoen, en sommige begraafplaatsen hebben daarnaast ook eigen regelgeving. Bij de keuze voor een begraafplaats kan het handig zijn daar eerst naar te informeren. Er kunnen bijvoorbeeld beperkingen zijn in de keuze voor een grafmonument, of in de keuze van een plekje.
Toen wij in 1994 begonnen met ons bedrijf was er op de gemeentelijke begraafplaatsen (Groningen) een verbod om de kist door familie/vrienden zelf met touwen te laten dalen. Gelukkig is dat later teruggedraaid.

erbij zijn als het graf gegraven wordt gegraven graf graf met beschilderde schotten die voor het begraven er weer uitgehaald worden kist boven het graf dragen

In de meeste gevallen wordt er een graf in de aarde gemaakt, waarin voor de begrafenis vaak schotten worden geplaatst. Soms kan er voor een grafkelder gekozen worden: een betonnen bak waarin de kist geplaatst wordt en die wordt afgesloten met een betonnen deksel boven of onder de grond. Dit is kostbaar. Als dit gewenst is dan moet dat ook snel besloten worden omdat het voor zowel de begraafplaats als voor het bedrijf dat de kelder plaatst kort dag is. Het kan ook zijn dat er alleen op een bepaald deel van de begraafplaats kelders mogen worden gebruikt, in dat geval kun je gaan kijken of die plek bevalt en of je daar je keuze van wilt laten afhangen.

We merken dat het heel fijn is wanneer er van te voren al een keuze is gemaakt voor een begraafplaats. Bij onverwacht overlijden komt het soms voor dat mensen -terecht- eerst nog een aantal begraafplaatsen willen bezoeken om een goede keuze te kunnen maken. Vaak is het op dat moment een belasting die teveel kan zijn.We bevelen daarom van harte aan om (net als sommigen dat tijdens vakanties doen) begraafplaatsen die in aanmerking komen te bezoeken, en ook te informeren of er op de begraafplaats van je keuze nog wel graven uitgegeven worden.

Er zijn begraafplaatsen met extra faciliteiten, zoals een aula, een koffiekamer, een theehuis. Hieronder vind je links naar een aantal noordelijke begraafplaatsen. Voor de tarieven kun je ook zoeken bij betreffende beheerders. Sommige begraafplaatsen hebben in het geval van een 2-persoons graf de graven naast elkaar liggen, bij anderen is dat boven elkaar. Je kunt dit ook zien aan de grafmonumenten. Op natuurbegraafplaatsen worden de graven vaak m.b.v. gps uitgezet. Daar mogen geen grafmonumenten worden geplaatst, een natuurlijke naamsaanduiding op een kei of een boomschijf mag vaak wel.

boomschijf op hillig meer op weg naar het graf theehuis selwerderhof

Wanneer er op/bij een begraafplaats een aula of kerk aanwezig is, of een andere voorziening, dan kan daarvan gebruik worden gemaakt voor het afscheid.

We hebben ooit een yurt laten plaatsen op een open terrein van de begraafplaats, omdat dat helemaal paste bij de overleden persoon.Er kan ook elders een afscheid zijn geweest, waarna de gang naar de begraafplaats wordt gemaakt.
Het gekozen graf is door de beheerders klaargemaakt, waarbij mensen soms aangeven te willen helpen: in overleg kan dat vaak. Er kan gekozen worden om met touwen of met een zinktoestel de kist te laten dalen.

Soms wordt de grond afgevoerd; wanneer het de wens is om zelf (gedeeltelijk) het graf dicht te maken moet hierover van te voren afgestemd worden. De begraafplaats heeft vaak een baar bechikbaar waarop de kist geplaatst kan worden om vervolgens naar het graf te lopen. De route hier naar toe doen we vaak in overleg, soms langs eerder gestorven familieleden.

Het laatste stukje moet er worden gedragen om de kist boven het graf te kunnen plaatsen. In 99% van onze uitvaarten doen familie en vrienden dit zelf, na daarvoor van ons instrukties te hebben gekregen, en ter plekke begeleiding. Als dit niet gewenst is kunnen er dragers worden ingezet, we hebben een eigen draagstersploeg, en als mannen gewenst zijn maken we gebruik van de studentendragers.

op weg naar het graf op weg naar het graf, foto; kist op het graf plaatsen, foto Roelof Feringa

kist op graf plaatsen dalen met touwen kist laten dalen met touwen

Bij het graf kunnen rituelen plaatsvinden; vanuit de kerk is dat bijvoorbeeld het Onze Vader bidden samen met de dominee, een pastoor die een kruis op de kist 'kerft' en wijwater sproeit, een Imam die tekst uit de Koran voorleest.

Maar eigen rituelen worden ook gekozen. Bij een winterse begrafenis werd glühwein geschonken terwijl het graf werd dichtgemaakt. Je kunt herfstbladeren of bloemblaadjes gebruiken voor de eerste bedekking van de kist, of beschreven papiertjes met een laatste boodschap. Soms wordt eau de cologne gesprenkeld, een Moluks gebruik. Er wordt ook wel voor gekozen om bellen te blazen, een vuurpijl de hemel in te schieten, duiven of vlinders los te laten (ga wel na hoe verantwoord de mensen met deze dieren omgaan). We adviseren geen ballonnen los te laten vanwege het gevaar voor dieren en het milieu op de plaatsen waar ze neerkomen.
Muziek bij het graf, samen zingen of bewegen of gewoon in stilte met de natuurgeluiden.... Er is altijd iets passends te vinden.

duiven in de hand duiven vliegen bloemblaadjes strooien zelf het graf dichtmaken, in veel culturen wordt dit gedaan

Nadat de kist gedaald is kun je, eventueel na afscheidsrituelen, het graf verlaten; bedenk of je als naasten als laatste of als eerste weg wilt gaan. Als dat gewenst en afgesproken is kun je zelf helpen het graf dicht te maken, of dit helemaal zelf doen. We vragen dan om extra spades, of mensen nemen deze zelf mee, ook in kinderformaat. Aangepast schoeisel is aan te bevelen.

De schotten moeten eruit worden gehaald, de grafdelvers helpen daar soms bij. Als het graf dicht is kun je de bloemen er zelf opleggen. Misschien heb je een eigen naamsaanduiding gemaakt die je tijdelijk op het graf kunt leggen/zetten of in de grond kunt steken. Bijvoorbeeld op een voorwerp van de overledene, een kei uit de tuin, een stuk hout uit de hobbyschuur, op een zelfgemaakt vlaggetje geborduurd of geschreven. Op een later tijdstip, als je daar aan toe bent, kun je denken over een definitief grafmonument.

graf dichtmaken zelf het graf dichtmaken

Hier een overzicht van mogelijkheden bij begraven, en daaronder links naar begraafplaatsen.

Enkele mogelijkheden:

Zelf de kist dragen
Dragers of draagsters inhuren
Kist op rijdende baar rijden
Route op begraafplaats kiezen (bv. langs graf eerder gestorven familielid)
Muziek bij graf (live of installatie)
Met elkaar zingen
Spreken bij het graf, zelf of door geestelijke
Kist laten dalen m.b.v. zinktoestel
Kist laten dalen m.b.v. touwen
Bloemblaadjes in graf werpen of geschreven briefjes of herfstbladeren of uitgestansde vlindertjes of eau de cologne (Moluks gebruik) of lavendel of potpouri of schepje zand/handje aarde ……
Zelf graf dichtscheppen of grafdelvers dichten graf
Bloemen erop leggen of grafdelvers leggen bloemen erop
Naamsaanduiding (voorlopig) erop
Gebruik van koffiekamer of nazit op andere locatie

Zoals hierboven aangegeven: er zijn gemeentelijke begraafplaatsen waarvan de gemeente beheerder is, en bijzondere begraafplaatsen die door kerkgenootschappen, verenigingen, stichtingen of door particulieren beheerd worden.
Op hun site noemen gemeenten hun begraafplaatsen vaak niet in een apart overzicht, maar als onderdeel van hun regelgeving. Daarin kun je meestal wel zien welke begraafplaatsen door een gemeente beheerd worden.
Hier enkele begraafplaatsen in het noorden (door gemeentelijke herindelingen wordt dit waarschijnlijk aangepast):

Natuurbegraafplaats Hillig Meer
Natuurbegraafplaats Reiderwolde
Natuurbegraafplaats De Velden
Gemeente Groningen begraafplaatsen
Begraafplaatsen gemeente Het Hogeland (voormalige gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond)
Begraafplaatsen gemeente Loppersum
Begraafplaatsen gemeente Delfzijl
Begraafplaatsen gemeente Appingedam
Begraafplaatsen gemeente Midden Groningen:
Menterwolde
Slochteren
Hoogezand/Sappemeer
Begraafplaatsen gemeente Noorderveld
Begraafplaatsen gemeente Leek
Begraafplaatsen gemeente Aa en Hunze
Begraafplaatsen gemeente Tynaarlo
Begraafplaatsen gemeente Oldambt
Wierdebegraafplaats Wierum (Gn), natuurbegraafplaats

Meer mogelijkheden en inspiratie over:
verzorgen en opbaren - rouwberichten - kisten en omhullingen - vervoer - condoleance - afscheidsbijeenkomst - begraven - cremeren - nazorg