Iets over ons

Bij Lotus uitvaartverzorging en -begeleiding zijn Nellian Dijkema, Janet Noordenbos en Agnes Schouten werkzaam.
Een nadere kennismaking:

nellian Nellian Dijkema

Na 20 jaar onderwijs gegeven te hebben in tekenen en textiele werkvormen aan (toen nog) LBO, IBO, Internationale Schakelklassen en een spijbelopvangproject, ben ik in 1994 overgestapt naar de uitvaartverzorging.
Omdat de werkwijze die mij daarbij voor ogen stond in een bestaande onderneming niet uit te voeren is, ben ik een eigen bedrijf begonnen met, waar nodig, ondersteuning van enkele medewerksters. Per 1 januari 2013 is de bedrijfsnaam (ik werkte onder mijn eigen naam) veranderd en ben ik verder gegaan onder de naam Lotus uitvaartverzorging en -begeleiding. Janet Noordenbos en Agnes Schouten werken mee. Ik leid intern medewerksters op, en maak daarnaast gebruik van specialistische bijscholing waar dat wenselijk is.
Ik ben Stivu- gediplomeerd (= vakdiploma uitvaartverzorging) en heb de post-HBO basis- en vervolgcursus Verlieskunde gevolgd. Ik bezocht bijeenkomsten met Sogyal Rinpoche en Christine Longaker (auteurs van respectievelijk Het Tibetaanse boek van leven en sterven en Het licht van afscheid), en van de Stichting Dr. Elisabeth Kübler-Ross. Ik volgde de cursus Spirituele Zorg rondom sterven in het Rigpa-centrum te Groningen.
Ik heb samen met anderen Stichting Accolade opgericht. De stichting heeft als doel alles rondom sterven en rouwen een volwaardige plaats in de samenleving te geven. De stichting houdt met vrijwilligers een theehuis op begraafplaats Selwerderhof te Groningen geopend, het Theehuis Selwerderhof.
Nellian Dijkema

janet Janet Noordenbos

Toen ik op mijn 20e de opleiding bloemschikken en plantenteelt had afgerond, had ik al het gevoel dat ik iets in de uitvaart wilde doen. Maar ik was bloembindster, en dat ben ik blijven doen. Ik heb samen met mijn echtgenoot een bloemenzaak gerund.
Ik leerde Anna Poppink kennen die samen met Nellian uitvaarten verzorgde. Anna heeft mij laten zien en meemaken wat het inhoud om uitvaartverzorger te zijn.
De manier van werken van Lotus spreekt mij enorm aan. Ik volgde in 2011 een cursus uitvaartdiensten leiden bij de PKN waarbij ik veel leerde over het luisteren naar en omgaan met mensen.
In april 2013 vroeg Nellian mij of er ruimte in mijn leven was om assistent en invalkracht bij Lotus te worden. Nellian begon mij intern te leren wat er van mij verwacht wordt.
Van het één kwam het ander, en al snel draaide ik volledig mee als uitvaartverzorger. Ik volgde een korte cursus bij Rigpa over compassie, en in 2014 mocht ik een cursus meemaken in het doen van kleine speciale verrichtingen bij het verzorgen van een lichaam.
Omdat er een aantal naaste familieleden van mij zijn overleden kan ik mij inleven in het gevoel van verlies van de nabestaanden.
Ik zie het als een heel bijzonder voorrecht dat je als uitvaartverzorger op zo'n intiem en emotioneel moment bij mensen in hun leven mag komen, bij mensen gewoon zoals ze zijn. Voor mij is iedereen de moeite waard!
Janet Noordenbos

agnes Agnes Schouten

Via vele omzwervingen als peuterleidster, administratief medewerkster, voetreflextherapeut, Reiki Master, medewerker telefonische hulpdienst en het verzorgen van meditatietrainingen, heb ik mij uiteindelijk aangemeld voor de training uitvaartbegeleiding. Na het succesvol afronden hiervan ben ik een periode als spreekster op uitvaarten werkzaam geweest. Geraakt door de gesprekken tijdens het contact met families ontstond er de wens om mij verder te verdiepen binnen de uitvaartverzorging. Deze kans kreeg ik bij Lotus uitvaartverzorging en -begeleiding, daar kreeg ik van Nellian training en begeleiding in een sfeer die bij mij past.
Voor mijn gevoel komt, mede door mijn opleiding Mindfulness-based cognitive therapy en de opleiding tot rouw- en verlies-counselor, alles samen om op verschillende niveaus binnen de uitvaartzorg en begeleiding te kunnen functioneren. Maar vooral, en misschien is dat nog wel het belangrijkste, mijn wens om iets voor mensen te kunnen betekenen op een essentieel moment in het leven, bijvoorbeeld als de dood heel dichtbij is. En zo, samen met degenen voor wie het leven doorgaat, een passend afscheid in een sfeer van licht en liefde te verzorgen waar iedereen aan kan bijdragen.
Agnes Schouten


Er zijn enkele invalkrachten die goed op de hoogte zijn van de werkwijze van Lotus, doordat ze intern opgeleid zijn.
Daarnaast beschikt Lotus over een draagstersgroep; vrouwen die bij een uitvaart de kist van de overledene kunnen dragen. Een van de draagsters, Paulien Andriessen, is tekstschrijfster en schreef 12 columns over het draagstersschap. Deze zijn te lezen onder draagsters.

Verdere bedrijfsinformatie:

We verzorgen uitvaarten binnen een straal van ongeveer 60 km rond Groningen. Ieder die zich aangesproken voelt door onze werkwijze kan ons inschakelen, ongeacht geloof, levensvisie of verzekeringsvorm.

In Groningen hebben we een plek waar informatie en vormgeving rond de dood aanwezig is. We zijn daar doorgaans op dinsdagen. In Thesinge is het kantoor-aan-huis. In de huiskamer kan ook een 'uitvaart-in-huiselijk-kring' plaatsvinden, voor maximaal 50 personen.

Zie ook het archief

Verdere informatie 'over Lotus':
visie - werkwijze - diversiteit - iets over ons - draagsters - Schoolholm 3, Groningen - uitvaartwensen - links