Bedankkaarten

Na het sterven en de uitvaart komen er vaak reacties van mensen en kan er behoefte zijn om daarvoor te bedanken.
Dit kan door het gebruikelijke bedankkaartje, een advertentie in een krant of op een andere manier.
Er zijn richtlijnen maar je kunt je vrij voelen daarvan af te wijken.

De richtlijn is dat, na een week of 6 na het overlijden, ieder die dat wilde een reactie heeft gestuurd, op de uitvaart is geweest of op een andere manier zijn of haar deelneming heeft laten blijken. Daarom is het goed pas na dit tijdsbestek bedankkaarten te sturen, waarbij je misschien wat extra exemplaren achterhoudt voor iemand die later nog reageert.

Bedankkaarten kun je per post versturen, maar aan mensen die per mail reageerden kun je ook een digitale kaart sturen.
We geven vaak wat losse velletjes mee voor als je nog een persoonlijk woord wilt insluiten bij de bedankkaart.

Wij kunnen bedankkaarten verzorgen, ook in dezelfde stijl als het rouwbericht. Omdat er tijd is kan dat ook zelf worden gedaan. Voor verzending kun je gebruik maken van de rouwpostzegels die over zijn, aangevuld met gewone zegels.

voorbeelden van bedankkaarten

Een paar afwijkende voorbeelden ter inspiratie:

Iemand stuurde niet iedereen tegelijk een bedankje, maar had een tekening van het gestorven kind gecopieerd en ging steeds als ze daar behoefte aan had kijken in het foto-herdenkings-boek van de uitvaart, en in het condoleanceregister en de toegestuurde kaarten. Ze keek dan aan wie ze een bericht wilde sturen, schreef kort of lang achter op de tekening en stuurde die op.

We kregen precies een jaar na het sterven een handgeschreven (wel gecopieerd) bericht met daarin ook hoe het jaar was verlopen voor de achtergebleven partner.

Een familie bedacht een goede bestemming voor alle opgespaarde ansichtkaarten van hun moeder: op een etiket-sticker op ansichtkaartformaat maakten we hun tekst voor de bedankkaart met daarbij dat de ansichtkaart uit de opgespaarde collectie kwam. Het bericht werd achterop de kaart geplakt en in een enveloppe verstuurd.

In deze niet-katholieke contreien wordt ook wel een variant op het katholieke bidprentje gebruikt, een herdenkingstekst met een dankwoord. Nadeel hiervan is wel dat je in de dagen voor de uitvaart hierover moet nadenken qua tekst en vormgeving, terwijl er vaak veel andere dingen te doen (en te ervaren) zijn.

Een stokroosliefhebster had veel zaden. Er werden kleine zakjes gemaakt met een korte danktekst. Dit werd meegegeven aan de bezoekers van de uitvaart en opgestuurd naar degenen die op een andere manier hun betrokkenheid hadden laten blijken.

We lieten op verzoek zakdoekjes bedrukken met de naam en een herinneringstekst. Deze werden uitgedeeld bij de uitvaart en als herinnering opgestuurd aan anderen.

Bij het leegruimen van het huis werden voorwerpen geselecteerd voor mensen uit de vrienden- en kennissenkring: de dochters gingen persoonlijk deze mensen bedanken en brachten het voorwerp met een bedankkaart voor hen mee.

....

 

Kijk voor mogelijkheden en inspiratie ook op: verzorgen en opbaren | rouwberichten | kisten en omhullingen | vervoer | condoleance | afscheidsbijeenkomst | begraven | cremeren | nazorg | verder leven | bedankkaarten | grafmonumenten | asbestemmingen | praktische afwikkelingen