Cremeren

Als er voor cremeren wordt gekozen dan kun je niet om het gebruik van een crematorium heen. De mate waarin het gebouw gebruikt wordt kan verschillen.

De meeste crematoria hebben de volgende faciliteiten:

De ovenruimte, waar de daadwerkelijke crematie is. Deze ruimte wordt soms alleen gebruikt terwijl alle andere afscheidsmomenten elders zijn. In dat geval wordt de overledene vaak via de aanvoerhal naar binnen gebracht. (bv. foto bovenaan deze pagina: aankomst bij aanvoerhal Stilleweer)

Een (grote of kleine) aula, en/of een 'huiskamer': grote of kleine ruimte waarin het afscheid, de herdenking kan worden gehouden. De keuze is vaak afhankelijk van het aantal te verwachten personen en de sfeer waarin je alles wilt laten plaatsvinden. Deze ruimte heeft meestal de hiervoor benodigde faciliteiten als geluidsinstallatie, beamerpresentatiemogelijkheid, apparatuur voor geluids- of beeldopname. Sommigen hebben een orgel of een piano. Er is vaak sprake van een vaste opstelling maar soms kan er met meubilair geschoven worden.

Een 'koffiekamer', waar consumpties genuttigd kunnen worden. Deze ruimte kan soms ook gebruikt worden voor het afscheid zelf, als je een iets informelere sfeer wilt. Crematoria hebben een aanbod van consumpties maar er kan ook naar eigen wens voor je worden ingekocht.

Een familiekamer: een ruimte die vooraf aan de naasten ter beschikking wordt gesteld. Ook deze ruimte kan, na overleg, voor een afscheid worden gebruikt.

Een ontvangstruimte, waar de gasten binnenkomen en kunnen wachten op aanvang van de bijeenkomst.
Soms kunnen hier ook vooraf al consumpties aangeboden worden.

En dan is er nog een garderobe met kapstokken, die na afloop verplaatst blijken te zijn vanwege de logistiek van het crematorium. De uitgang is vaak een andere dan de ingang.

De omgeving is zodanig dat er ook buiten (wel in het openbaar) nog activiteiten kunnen plaatsvinden: na afloop van alles wilde een familie graag nog een vuurpijl de lucht in schieten. Daarvoor werd buiten een plek gevonden.
Er is plaats voor bloemen, een strooiveld en mogelijkheden voor urnen en herdenken.

 

Noordelijke crematoria (meestal is hier ook een uitvaartcentrum bij aanwezig):

Ommeland en Stad (Eelderwolde, Groningen)
Noord Oost Friesland, Dokkum
De Boskamp, Assen
Crematorium Groningen
Stilleweer, Appingedam
Oost-Groningen, Winschoten
Waldhof, Opeinde, Drachten
Cereshof, Stadskanaal
Crematorium Sneek
Goutum, Leeuwarden
Schoterhof, Heerenveen
Reestborgh, Meppel
De Meerdijk, Emmen

Kijk voor mogelijkheden en inspiratie ook op: verzorgen en opbaren | rouwberichten | kisten en omhullingen | vervoer | condoleance | afscheidsbijeenkomst | begraven | cremeren | nazorg