Rouwberichten

Met een rouwbericht kun je mensen op een bij jullie passende manier laten weten dat er iemand gestorven is. We kennen hiervoor vooral de rouwbrief of -kaart, maar het kan ook een persoonlijk mondeling bericht zijn. Een advertentie in een krant of een bericht per mail of op social media vallen hier ook onder.

Als het tevens een uitnodiging is om afscheid te nemen en/of de uitvaart bij te wonen dan moet dit bericht vrij snel verstuurd kunnen worden.
Je kunt een kaart kiezen uit de voorbeelden die we hebben, maar vaak maken we gebruik van een foto of afbeelding van mensen zelf, of we maken ter plekke een foto bv. van de tuin, of een schilderij, of een veelzeggend stilleven in het huis.
Als het gewenste formaat kaart gekozen is laten we de daarbij passende enveloppen achter zodat er adressen geschreven kunnen worden. (Voor de naasten is een up-to-date adressenbestand heel handig.)

Heronder een aantal formaten waaruit gekozen kan worden. Omdat wij op blanco (Biotop)papier werken kunnen de voorbeelden ook naar wens worden aangepast.

adressen rouwberichten schrijven rouwbrief legal vierkante kaarten voorbeelden formaat dubbelgevouwen a4

Als dat gewenst is stellen we samen de tekst op, maar in de praktijk krijgen we vaak later de tekst en eventuele afbeeldingen aangeleverd, waarmee we de kaart verder naar wens vormgeven. We mailen dit dan als PDF. We geven hierbij eventueel nog tekstsuggesties.
Wanneer de kaartopzet goedgekeurd is moet het gewenste aantal doorgegeven worden en kunnen we ze gaan maken. Mocht het later blijken dat er extra kaarten nodig zijn dan kan dit per stuk worden aangevuld. Voor het verzenden hebben we alle benodigdheden:

benodigdheden voor versturen rouwberichten

Wij hebben rouwenveloppen voor diverse afmetingen kaarten. De functie van het grijze kader op de enveloppe is, dat de ontvanger van het bericht voorbereid is en dat de enveloppe tijdig wordt geopend, voordat afscheid en uitvaart plaatsvinden.
Postnl heeft extra aandacht voor rouwpost die herkenbaar is aan het kader, de speciale rouwpostzegel en de verzendenveloppe. Dit alles hebben we bij ons wanneer we een uitvaart begeleiden.

Wanneer je zelf een kaart maakt en van ons de enveloppen wilt, pas dan het formaat aan aan de enveloppe naar keuze. De maten: 100x152 (dankbetuiging) 120x185, 155x155, 156x220 voor de rouwberichten.

Als je een enkele kaart wilt dan is het mooi om zwaarder papier te nemen. We hebben hiervan doorgaans ook wel wat in voorraad, maar in dat geval is het handig dit tijdig te laten weten, zodat we eventueel kunnen bestellen.
(We gebruiken 200 gr Biotop papier. Voor dit gewicht is 1 postzegel nog net voldoende.)

Hieronder een paar van onze voorbeeld-rouwberichten met tekst. Klik erop voor een PDF (op deze manier mailen we ook de kaartopzet ter beoordeling).

traditionele rouwbriefvaren vierkantdubbel a4 rouwbrief overlijdensbericht koolzaadveld

Een eventuele advertentie maken we waar mogelijk in dezelfde stijl als de kaart, en sturen deze ook vooraf als PDF ter goedkeuring. (klik op de voorbeelden voor een vergroting. Het gevulde hartje staat voor een te verwachten kindje, een leeg hartje wordt gebruikt wanneer een kindje overleden is)

voorbeeld overlijdensbericht voorbeeld overlijdensadvertentie

Als er voor gekozen wordt om een advertentie in een krant te plaatsen, dan kan dat het beste gebeuren nadat familie en vrienden het persoonlijke bericht hebben ontvangen.

Kranten rekenen in kolombreedtes, de meeste familieberichten zijn 2 kolommen, maar hier kan uiteraard van afgeweken worden. De prijzen zijn per kolom per mm (hoogte) plus btw.
Het Mediahuis (waaronder o.a. Dagblad van het Noorden) hanteert vaste prijzen afhankelijk van vaste formaten. Daarom kunnen we hiervan een duidelijk voorbeeld geven. Hoogte 62 mm kost 445,00; 127 mm kost 560,00;192 mm kost 785,00; 257mm kost 895,00; (2023) Hiervoor plaatsen ze een advertentie in 2 hoofdedities of in 1 hoofdeditie en 2 regionale bladen. Hun standaard breedte is 86 mm. 
Landelijke kranten zijn duurder dan regionale kranten. Regionale kranten zijn duurder dan plaatselijke huis-aan-huis bladen.
Als we een advertentie opgemaakt hebben kunnen we de kosten goed inschatten.
Bezuinigen kan door minder tekst te gebruiken, of minder witruimte.
We proberen hierin altijd een compromis te vinden zodat het niet duurder dan noodzakelijk wordt, en het er toch nog mooi uitziet.

Uiteraard sturen we altijd eerst een PDF en aan de hand hiervan kan er nog een aanpassing worden gedaan. Bij meerdere aanpassingen kunnen er lay-outkosten bij komen.
Voor advertenties in kleur wordt meestal een toeslag berekend (niet bij NDC media, waaronder veel noordelijke kranten vallen).

Advertenties worden door de meeste kranten ook digitaal doorgeplaatst op mensenlinq, waar ook condoleanceberichten achtergelaten kunnen worden.

Er kan ook een herinnerings-site worden geopend, in dat geval kan het goed zijn dit al te melden in de kaart of advertentie. Voor de mogelijkheden hiervoor kun je bij condoleance kijken (De links onderaan de pagina).


Kijk voor mogelijkheden en inspiratie ook op: verzorgen en opbaren | rouwberichten | kisten en omhullingen | vervoer | condoleance | afscheidsbijeenkomst | begraven | cremeren | nazorg